De Sint is weer in het land, de winkels liggen vol met lekkers maar hoe toch te genieten zonder schuldgevoel? Door je pepernoten of eigenlijk kruidnoten zelf te bakken met gezonde(re) ingrediënten. Pepernoten lijken meer op taaitaai (ze zijn ook taaier) en kruidnoten zijn knapperig en smaken meer zoals speculaas. Ik zelf ben enorme fan van kruidnoten. Een paar jaar geleden kon ik vanaf september zomaar wekelijks een zak opeten.......Ik was echt kruidnoten verslaafd en dan heb ik het over de kruidnoten die in de winkel liggen en ook kon ik de fondant muizen&kikkers niet weerstaan. Zowel pepernoten als kruidnoten zitten vol met veel suiker en allerlei kunstmatige toevoegingen. Nu heb ik die behoefte een stuk minder en kan me bijna niet meer voorstellen dat ik dat toen in zulke hoeveelheden at.... Maar sinterklaas zonder kruidnoten vind ik ook weer geen échte Sinterklaas. Het Sinterklaasspel ook weer gedaaan dit jaar. Elk jaar weer hilarisch. De gastvrouw had pepernoten uit de winkel gescoord en mijn bakje zelfgebakken pepernoten stond ernaast op tafel. Uiteindelijk werd er meer gesmuld van mijn pepernoten, dan de suikervolle uit de winkel, een mooi compliment voor mij! :-) Dus ik durf jullie hierbij het recept te presenteren voor een bakplaat vol heerlijke healthy kruidnoten.

Wat heb je nodig?
200 gr Volkoren (Spelt)meel
5 theelepels speculaaskruiden
1 theelepel Wijnsteenbakpoeder (of gewone bakpoeder)
1 theelepel (gemalen) venkelzaad
60 gram kokosbloesemsuiker
1 tl agavesiroop of ahornsiroop
4 eetlepels kokosolie
3 eetlepels (amandel)melk of water
1 ei
snufje zout
evt ½ theelepel vanille bourbon  

Materiaal
Oven
Bakplaat met bakpapier
Beslagkom en diep bord
steelpan

Hoe maak je het?
Verwarm de oven op 150 graden. Doe de droge ingrediënten in een beslagkom. Roer telkens goed door (of langzame stand keukenmachine) na elk ingrediënt zodat alles goed verdeeld wordt. Eerst het volkoren speltmeel, de speculaaskruiden, het venkelzaad, de kokosbloesemsuiker en voeg op het laatst de wijnsteenbakpoeder toe en meng deze goed met de meelmix. Klop het ei los in een schaal, smelt de kokosolie zachtjes in een pannetje. Voeg het ei toe aan de havermout-meel mix. Roer door en doe hetzelfde met de kokosolie. Roer deze goed door, tot dat het hele meel een klein laagje olie heeft. Voeg de amandelmelk toe.  Kneed het deeg een paar minuten goed door elkaar, dit gaat het snelst en het gemakkelijkst met je handen. Is het te droog (brokkelig) voeg dan een klein beetje water toe het moet een egale bal deeg worden maar pas op dat het niet te nat wordt. Als het deeg blijft plakken aan je handen is het te nat, voeg dan nog een beetje speltmeel toe en kneed het tot je een gladde bal hebt. Neem een klein plukje deeg en rol er een vast/glad balletje van. Zoals je dat ook doet met gehaktballetjes voor in de soep bijvoorbeeld.  Leg de pepernotenballetje op de bakplaat met een klein beetje ruimte tussen elke pepernoot en druk het balletje een beetje plat met een vinger. Laat de pepernoten zo’n 40 minuten bakken. Controleer na 30 minuten of ze al gaar zijn door een pepernoot uit de oven te halen en deze doormidden te breken. Als deze knapperig is, en lekker smaakt natuurlijk, zijn ze gaar. Wanneer ze nog een beetje taai  zijn dan nog iets langer bakken. Let op dat je ze ook weer niet te lang laat bakken, want dan worden ze bitter.

IIk wens je een gezellige sinterklaast toe!

Comment