Kerstdagen, oud en nieuw, ik hou ervan. Gezelligheid met vrienden en familie, een (echte) kerstboom in huis, lichtjes erin, lichtjes op het balkon. Ik vind het heerlijk maar merk ook dat door de gezelligheid gezond soms plaats maakt voor ongezond maar wil ook wel genieten van wat guilty pleasures. Ik probeer daarin wel een goede balans te vinden. Door mijn basis goed te houdenen bewuste keuzes te maken op het gebied van lekkere verleidingen. Hoe kom je de feestdagen gezond of zo gezond mogelijk door. 

No stress:
Geniet van het gezelschap van familie en vrienden om je heen. Laat je meevoeren door de gezellige sfeer en laat de teugels een beetje laten vieren door jezelf niet alles te verbieden. Hoe meer je jezelf verbiedt hoe meer je er naar verlangt en want de stress die het oplevert, geeft ook spanning en leidt daarnaast de aandacht misschien ook af van je familie en die stress is ook niet goed voor je lijf.  Hoe dan wel die feestdagen doorkomen en toch lekker genieten?

Start de dag gezond!
Als je basis in de ochtend goed is, heeft dat een positief effect voor de rest van de dag. Begin de dag goed met een paar glazen water, nadat je bent opgestaan. Dit zorgt voor een frisse start en je lichaam is meteen gehydrateerd en stilt ook de eerste trek. Laat de croissants zoveel mogelijk liggen. Deze zijn enorm vet en bevatten voor de rest vooral lege koolhydraten en dat zorgt ervoor dat je alleen maar meer trek krijgt na korte tijd. Maak eens scrambled eggs, voeg wat tomaat toe of kook lekkere eitjes voor jezelf, je lief of je gezin en versier er samen met rauwkost je boterham mee. Tijdens de feestdagen ontbijt je vaak later en kun je ontbijt en lunch ook ineen doen, een brunch dus. Wanneer je kiest voor brood, kies voor speltvolkoren brood of speltvolkoren broodjes Voeg een salade toe met bv tonijn of maak een mooie schaal met mozzarella en tomaat, of maak een kleine smoothie voor eenieder, of een yoghurt/kwark gerechtje in een mooi glaasje met fruit erop. Je kan bv denken aan kwark met warme appel met kaneel en wat rozijnen en geschaafde amandel. Houd je van bakken? Bak je eigen kerststol die je maakt van spelt volkorenmeel, krenten, rozijnen en noten. De varianten in de winkel bevatten vaak veel toegevoegde suiker en zijn gemaakt van tarwebloem

Ga  naar buiten
Probeer tijdens de feestdagen even een frisse neus te halen, na ontbijt of lunch, maak een wandeling. Dit beetje beweging zorgt er ook voor dat je spijsvertering beter werkt en dat je je ook lekkerder voelt en niet uit verveling gaat eten. Als je kinderen hebt, is het helemaal lekker om naar buiten te gaan. Zo kunnen ze zich even uitleven tijdens die dagen binnen. Ben je gek op hardlopen en wil je dat de feestdagen niet al teveel invloed op je hebben, doe dan een rustige intervalloop tijdens 1 van de kerstdagen of vlak voor kerst en erna. Ook na kerst tot aan oud en nieuw kan je nog een of twee keer gaan lopen

Zorg voor gezonde gerechten en snacks:
Vind je het lastig al dat lekkers te laten staan? Ook hier is het mogelijk om andere keuzes te maken. Zorg naast de reguliere (ongezonde) snacks voor wat rauwkost bij de borrel. Kies voor plakjes komkommer met beleg zoals bv hummus of een klein plakje zalm erop. Maak een dipsausje van yoghurt met kruiden of maak van avocado, tomaat en rode peper je eigen guacamole en zet er rauwkost naast. Zorg tijdens het diner voor bijgerechten in de vorm van verschillende groenten en lichte salades. Stil daarmee je eerste trek en kies daarna pas voor je guilty pleasures. Je zal zien dat je daarvan dan minder neemt en toch enorm geniet van alles wat je eet.

Slim omgaan met alcohol:
Je ontkomt er bijna niet aan; alcohol. Het hoort voor de meeste mensen bij de feestdagen en gezelligheid. Vind je het lastig om nee te zeggen of wil je toch genieten van een glaasje, dan hier nog wat tips. Begin de gezellige middagborrel of het diner eerst met een flink glas water voor de dorst. Je zal zien dat je daarna minder drinkt. Wissel een glas wijn bijvoorbeeld af met een glas water en dan weer een glaasje wijn.  Gebruik kleinere glazen en doe ze halfvol.  Hoe voller het glas, hoe meer je geneigd bent om het snel leeg te drinken.  Een glas water tussendoor drinken heeft als voordeel dat je in totaal minder drinkt en daardoor ook minder last hebt van een kater. Waardoor je beter slaapt en je de volgende dag je ook weer fit voelt. Wanneer je brak bent heb je meer de neiging om naar vette, meer ongezonde snacks te grijpen.

Slaap voldoende:
Het is gezellig, het wordt laat, de alcohol vloeit rijkelijk waardoor je slechter slaapt of na een paar uur al weer wakker bent. Of je kinderen staan al weer vroeg bij je bed de volgende dag, dus die paar extra uurtjes slaap zitten er dan ook niet in na die late avond met de nodige wijn. Wil je fit de feestdagen doorkomen, zorg ervoor dat je vooraf aan de feestdagen en tussen kerst en oud en nieuw goed voor jezelf zorgt, daardoor slaap je beter. Ga regelmatig even naar buiten voor wat beweging en een frisse neus. drink water en lekker veel kruidenthee en rust lekker uit  En het meest simpele,  ga op tijd naar bed,  voor en na kerst en het liefst ook tijdens kerst, zodat je je fitter voelt en zo na de feestdagen weer gemakkelijk in je ritme komt om bijvoorbeeld het sporten weer op te pakken. Wist je dat te weinig slaap ook je metabolisme in de war kan schoppen?  Waardoor je je lichaam in de stressmodus blijft staan en je bijvoorbeeld ook niet verder afvalt.

Eet kleinere porties:
Veel eten en kerst het lijkt bij elkaar te horen, maar hoeft niet.. Probeer te genieten van alles wat je eet. Kauw rustig en eet met aandacht. Dit zorgt ervoor dat je je ook bewuster bent van alles wat je eet waardoor je ook sneller voelt wanneer je genoeg hebt gegeten. Verzadiging voel je namelijk pas na 15 minuten. Is de keuze groot, omdat er veel gerechten zijn  en wil je toch van alles genieten, eet dan van alles een heel klein beetje. Wat ook helpt, is de koolhydraten in de vorm van rijst, aardappels of pasta zoveel mogelijk te laten staan tijdens de uitgebreide diners. Dit zorgt voor een minder vol gevoel en geeft je de ruimte om vervolgens bijvoorbeeld een keer te genieten van het dessert. Het gaat uiteindelijk om de balans. Ook kunnen kleinere borden helpen. Het is bewezen dat je dan minder eet.

Ik wens je hele mooie, gezellige kerstdagen toe met familie en vrienden. Geniet ervan en alvast een fantastisch en healthy 2016!

Comment