Viewing entries in
Tussendoortje

Comment

Oranje boven! Wortelspread of wortelhummus

Wortelspread of wortelhummus

Wortelspread of wortelhummus

Nog een nachtje slapen en onze koning viert zijn verjaardag. Eigenlijk ben ik op Koningsdag altijd enorm Oranjegezind. Ik hou van gezelligheid en allemaal in het oranje een mooi feestje vieren. Ik woon in Utrecht en daar begint het vieren van de Oranjeverjaardag eigenlijk al de avond van tevoren met de Utrechtse Vrijmarkt. Als je nog oude spullen of rommel in huis hebt waar je vanaf wilt dan is de Vrijmarkt de perfecte manier om deze daar te verkopen. Op de dag zelf ben ik meestal in Amsterdam te vinden, waar het harstikke gezellig is in de Jordaan. Dit jaar is het alleen wel erg koud, nat en veel wind. Dus tijd om thuis een oranje sfeer te creëren. Ik bedacht deze Oranje Wortelspread. Super lekker als spread op je brood in plaats van boter bijvoorbeeld en welke je nog meer kan versieren met rauwkost, snijbiet of plakjes ei, heerlijk als lunch. Of als dip bij de borrel met bv rauwkost, of op stukjes komkommer als snack. De kikkererwten zorgen voor de nodige eiwitten en vullen goed. De wortels zitten vol met vitaminen, zoals vitamine A, helpt bij de aanmaak van nieuwe cellen, is goed voor je huid en zorgt ervoor dat je in het donker goed kunt zien. De olie zorgt voor de juiste vetten en de tahin (gemalen sesamzaad) bevat ook veel vitaminen in mineralen. De ´gewone´ hummus bevat behalve kikkererwten geen andere groente en dat heeft deze wortelspread natuurlijk wel want die bevat wortels. 
Hieronder het recept. Eigenlijk quite simple  je hebt alleen een keukenmachine nodig of staafmixer nodig. Morgenochtend zijn veel supermarkten nog open en kun je de ingrediènten nog even snel kopen. 

Wat heb je nodig:
300gr wortels
100gr kikkererwten (gekookte)
2 eetlepels kokosrasp
2 takjes koriander (blaadjes)
¼ theelepel rode chilipeper grinder of vlokken of 2cm rode peper in hele kleine stukjes
2 eetlepels tahin
¼ tl gemalen (gedroogde) gember
1 eetlepel olie,  bv sesamolie of olijfolie
1 eetlepel citroensap
Eventueel verder spicen met peper en zout toevoegen en kleinbeetje gemalen komijn
Wat gedroogde knoflook naar smaak toevoegen of kleine knoflookteen

Hoe maak je het:
Kook de wortels beetgaar. Laat de kikkererwten uitlekken en spoel ze af in vergiet.
Doe alle ingrediènten en doe een paar blaadjes van de koriander erdoor in de keukenmachine. ik heb zelf zo´n kleine variant welke bij mijn staafmixer hoort. Roer regelmatig even door. Blijft de hummus te droog, voeg een klein beetje water toe. het moet een beetje smeuiig zijn. Op het einde kan je de rest van de koriander klein maken, erdoor roeren en nog wat ter decoratie erboven op.

Ik gebruik voor het maken van hummusrecepten bijna altijd gedroogde knoflook, daar deze beter te doseren en te mengen is. Een teentje verse knoflook kan  ook, let op dat je het dan goed mengt. Houd je niet van te pittig. Laat dan de rode peper weg en vervang deze door zwarte gemalen peper en proef tussendoor of het naar je zin is.

3 x hoera voor de Koning! Ik wens je een super gezellige Koningsdag, waar je ook bent in Nederland buiten (in de kou) of met familie en vrienden, geniet ervan! 

Comment

Heerlijke Healthy kruidnoten

Comment

Heerlijke Healthy kruidnoten

De Sint is weer in het land, de winkels liggen vol met lekkers maar hoe toch te genieten zonder schuldgevoel? Door je pepernoten of eigenlijk kruidnoten zelf te bakken met gezonde(re) ingrediënten. Pepernoten lijken meer op taaitaai (ze zijn ook taaier) en kruidnoten zijn knapperig en smaken meer zoals speculaas. Ik zelf ben enorme fan van kruidnoten. Een paar jaar geleden kon ik vanaf september zomaar wekelijks een zak opeten.......Ik was echt kruidnoten verslaafd en dan heb ik het over de kruidnoten die in de winkel liggen en ook kon ik de fondant muizen&kikkers niet weerstaan. Zowel pepernoten als kruidnoten zitten vol met veel suiker en allerlei kunstmatige toevoegingen. Nu heb ik die behoefte een stuk minder en kan me bijna niet meer voorstellen dat ik dat toen in zulke hoeveelheden at.... Maar sinterklaas zonder kruidnoten vind ik ook weer geen échte Sinterklaas. Het Sinterklaasspel ook weer gedaaan dit jaar. Elk jaar weer hilarisch. De gastvrouw had pepernoten uit de winkel gescoord en mijn bakje zelfgebakken pepernoten stond ernaast op tafel. Uiteindelijk werd er meer gesmuld van mijn pepernoten, dan de suikervolle uit de winkel, een mooi compliment voor mij! :-) Dus ik durf jullie hierbij het recept te presenteren voor een bakplaat vol heerlijke healthy kruidnoten.

Wat heb je nodig?
200 gr Volkoren (Spelt)meel
5 theelepels speculaaskruiden
1 theelepel Wijnsteenbakpoeder (of gewone bakpoeder)
1 theelepel (gemalen) venkelzaad
60 gram kokosbloesemsuiker
1 tl agavesiroop of ahornsiroop
4 eetlepels kokosolie
3 eetlepels (amandel)melk of water
1 ei
snufje zout
evt ½ theelepel vanille bourbon  

Materiaal
Oven
Bakplaat met bakpapier
Beslagkom en diep bord
steelpan

Hoe maak je het?
Verwarm de oven op 150 graden. Doe de droge ingrediënten in een beslagkom. Roer telkens goed door (of langzame stand keukenmachine) na elk ingrediënt zodat alles goed verdeeld wordt. Eerst het volkoren speltmeel, de speculaaskruiden, het venkelzaad, de kokosbloesemsuiker en voeg op het laatst de wijnsteenbakpoeder toe en meng deze goed met de meelmix. Klop het ei los in een schaal, smelt de kokosolie zachtjes in een pannetje. Voeg het ei toe aan de havermout-meel mix. Roer door en doe hetzelfde met de kokosolie. Roer deze goed door, tot dat het hele meel een klein laagje olie heeft. Voeg de amandelmelk toe.  Kneed het deeg een paar minuten goed door elkaar, dit gaat het snelst en het gemakkelijkst met je handen. Is het te droog (brokkelig) voeg dan een klein beetje water toe het moet een egale bal deeg worden maar pas op dat het niet te nat wordt. Als het deeg blijft plakken aan je handen is het te nat, voeg dan nog een beetje speltmeel toe en kneed het tot je een gladde bal hebt. Neem een klein plukje deeg en rol er een vast/glad balletje van. Zoals je dat ook doet met gehaktballetjes voor in de soep bijvoorbeeld.  Leg de pepernotenballetje op de bakplaat met een klein beetje ruimte tussen elke pepernoot en druk het balletje een beetje plat met een vinger. Laat de pepernoten zo’n 40 minuten bakken. Controleer na 30 minuten of ze al gaar zijn door een pepernoot uit de oven te halen en deze doormidden te breken. Als deze knapperig is, en lekker smaakt natuurlijk, zijn ze gaar. Wanneer ze nog een beetje taai  zijn dan nog iets langer bakken. Let op dat je ze ook weer niet te lang laat bakken, want dan worden ze bitter.

IIk wens je een gezellige sinterklaast toe!

Comment