In de herfst/winter mag pompoen niet ontbreken.  Een jaar paar geleden ontdekte ik pompoen en ook wat ik daarmee allemaal kon doen (dat rijmt:-)) Die lichtzoete smaak is heerlijk, de oranjegele kleur aantrekkelijk, pompoen is goed vullend daar het vol met vezels zit, goed voor de darmwerking, bevat betacaroteen (pro vitamine A), goed voor je ogen en je huid en vitaminen B en veel mineralen. (gepelde) pompoenpitten zijn ook overal verkrijgbaar, heerlijk voor in een salade of in de yoghurt bv, zitten vol gezonde vetten.

Pompoensoep blijft bij mij favoriet al zijn pompoenmuffins,  een pompoenstoof met stoofvlees, of een hartige taart van pompoen ook heerlijk. Vandaag pompoensoep op HPwijze voor zo'n 6 kommen: "Men neme"

1 grote oranje pompoen in stukken (hoeft niet geschild)
2 grote uien in stukjes
3 flinke tenen knoflook uitgeperst
1 rode (spaanse) peper ontpit en in kleine stukjes
1 tl komijnzaad
1 bosje koriander kleingesneden met zo min mogelijk takjes
1 blikje kokosmelk ( voor de benodigde vetten, als maaltijdsoep)
(eventueel 1 of 2 winterwortels bij kleine pompoen)
Kokosolie (om in te bakken) roomboter of arachide olie kan ook.
Staafmixer
evt. creme fraiche

Was de pompoen goed, als je hem niet schilt (wat werk scheelt) even de schil goed boenen onder de kraan. Snij doormidden, verwijder de pitten en draadjes en snij in stukken. Doe de olie in de pan, voeg pompoen, ui, (evt wortels) knoflook, rode peper, klein beetje van de koriander en komijn toe, bak een paar minuten zachtjes en roer af en toe door. Voeg 500ml water toe en laat 25 minuten pruttelen, voeg kokosmilk toe en laat deze nog even mee verwarmen, Pureer de soep, voeg eventueel nog wat water toe indien nodig en breng op smaak met peper en zout. Verdeel over de soepkommen, strooi de koriander erover heen en evt. een klodder creme fraiche erover, heerlijk healthy smullen maar! 
Soep over? afgesloten in de koelkast nog zeker twee dagen houdbaar.

 

Comment