Comment

Oranje boven! Wortelspread of wortelhummus

Wortelspread of wortelhummus

Wortelspread of wortelhummus

Nog een nachtje slapen en onze koning viert zijn verjaardag. Eigenlijk ben ik op Koningsdag altijd enorm Oranjegezind. Ik hou van gezelligheid en allemaal in het oranje een mooi feestje vieren. Ik woon in Utrecht en daar begint het vieren van de Oranjeverjaardag eigenlijk al de avond van tevoren met de Utrechtse Vrijmarkt. Als je nog oude spullen of rommel in huis hebt waar je vanaf wilt dan is de Vrijmarkt de perfecte manier om deze daar te verkopen. Op de dag zelf ben ik meestal in Amsterdam te vinden, waar het harstikke gezellig is in de Jordaan. Dit jaar is het alleen wel erg koud, nat en veel wind. Dus tijd om thuis een oranje sfeer te creëren. Ik bedacht deze Oranje Wortelspread. Super lekker als spread op je brood in plaats van boter bijvoorbeeld en welke je nog meer kan versieren met rauwkost, snijbiet of plakjes ei, heerlijk als lunch. Of als dip bij de borrel met bv rauwkost, of op stukjes komkommer als snack. De kikkererwten zorgen voor de nodige eiwitten en vullen goed. De wortels zitten vol met vitaminen, zoals vitamine A, helpt bij de aanmaak van nieuwe cellen, is goed voor je huid en zorgt ervoor dat je in het donker goed kunt zien. De olie zorgt voor de juiste vetten en de tahin (gemalen sesamzaad) bevat ook veel vitaminen in mineralen. De ´gewone´ hummus bevat behalve kikkererwten geen andere groente en dat heeft deze wortelspread natuurlijk wel want die bevat wortels. 
Hieronder het recept. Eigenlijk quite simple  je hebt alleen een keukenmachine nodig of staafmixer nodig. Morgenochtend zijn veel supermarkten nog open en kun je de ingrediènten nog even snel kopen. 

Wat heb je nodig:
300gr wortels
100gr kikkererwten (gekookte)
2 eetlepels kokosrasp
2 takjes koriander (blaadjes)
¼ theelepel rode chilipeper grinder of vlokken of 2cm rode peper in hele kleine stukjes
2 eetlepels tahin
¼ tl gemalen (gedroogde) gember
1 eetlepel olie,  bv sesamolie of olijfolie
1 eetlepel citroensap
Eventueel verder spicen met peper en zout toevoegen en kleinbeetje gemalen komijn
Wat gedroogde knoflook naar smaak toevoegen of kleine knoflookteen

Hoe maak je het:
Kook de wortels beetgaar. Laat de kikkererwten uitlekken en spoel ze af in vergiet.
Doe alle ingrediènten en doe een paar blaadjes van de koriander erdoor in de keukenmachine. ik heb zelf zo´n kleine variant welke bij mijn staafmixer hoort. Roer regelmatig even door. Blijft de hummus te droog, voeg een klein beetje water toe. het moet een beetje smeuiig zijn. Op het einde kan je de rest van de koriander klein maken, erdoor roeren en nog wat ter decoratie erboven op.

Ik gebruik voor het maken van hummusrecepten bijna altijd gedroogde knoflook, daar deze beter te doseren en te mengen is. Een teentje verse knoflook kan  ook, let op dat je het dan goed mengt. Houd je niet van te pittig. Laat dan de rode peper weg en vervang deze door zwarte gemalen peper en proef tussendoor of het naar je zin is.

3 x hoera voor de Koning! Ik wens je een super gezellige Koningsdag, waar je ook bent in Nederland buiten (in de kou) of met familie en vrienden, geniet ervan! 

Comment

Comment

HP FOOD&FIT TIP: 9 tips om gezond(er) uiteten te gaan

Uiteten dit weekend? Heerlijk vind ik het om uiteten te gaan, gezellig genieten maar als je net aan je goede voornemens bent begonnen en die wilt volhouden, kan dat best lastig zijn. Hier wat tips wat je avond net wat gemakkelijker maakt en wat ervoor zorgt dat je geniet maar dat het toch niet helemaal uit de hand loopt

1. Probeer het broodje vooraf te vermijden. Als je behoorlijke honger hebt, kan ik me voorstellen dat het mandje brood zo leeg is en dat levert vooral veel lege calorieën op en zorgt voor een plofgevoel als het hoofdgerecht nog komen moet. Zorg dus dat je van tevoren al iets (gezonds) gegeten hebt of bestel ipv brood, bv olijven

2. Patat blijft een echte guilty pleasure maar is helaas niet de gezondste.  Vraag in plaats van bijvoorbeeld patat bij het hoofdgerecht aan de ober of je een salade kunt krijgen. Je kunt altijd nog een paar patatjes van je tafelgenoot pikken, en van die paar frietjes enorm genieten. Er zijn ook restaurants die frietjes maken van zoete aardappel. Zeker eens proberen als dat op de kaart staat, net wat gezonder dan gewone aardappel en bevat weinig zetmeel

3. Is de portie groente op jouw bord ver te zoeken en bestaat deze alleen uit een paar slablaadjes? Vraag om een extra portie groente. Veel restaurants doen dit wel tegen een kleine vergoeding

4. Vraag of de dressings en sauzen apart geserveerd kunnen worden. Zo bepaal jij wat je ervan wilt gebruiken.

5. Toetjes zijn mijn guilty pleasure als ik uiteten ben. Thuis geef ik er niet zovel om, maar in een restaurant moet ik toch altijd even de kaart bestuderen.  Bestelt je tafelpartner wel een dessert en heb je daar veel moeite mee? Maak het jezelf niet te moeilijk, want daar krijg je alleen maar stress van, dus proef een klein hapje. Doe je ogen dicht, proef langzaam en geniet intens! Een kleine guilty pleasure, maar voel je niet schuldig. Ik heb het dan over een of twee hapjes niet het hele toetje overnemen!;-) Kun je het toch niet laten, deel dan het toetje. het scheelt je in ieder geval de helft aan calorieën. Neem er lekker een verse muntthee bij en geniet van iedere hap

6. Drink geen of weinig alcohol of frisdrank maar bestel meteen water. Hier kun je veel winst mee behalen. Wijn en frisdrank bevatten veel suiker. Vind je zonder alcohol het wel erg ongezellig? Spreek met jezelf van tevoren af (en eventueel met je partner) wat je gaat drinken. Bijvoorbeeld 1 glas wijn bij het hoofdgerecht en hou je hieraan. Drink ervoor en erna water. Een andere tip om niet of amper te drinken is om de BOB te zijn.

7. Neem alleen een hoofdgerecht, meestal is dat meer dan voldoende. Wil je toch een voorgerecht, kies dan een voorgerecht in de vorm van een salade. Heb je ook meteen je portie rauwkost binnen.

8. Check de menukaart van tevoren thuis, zodat je weet wat ze serveren. Hier kun je dus ook de keuze van je restaurant door laten bepalen. Je kunt ook altijd het restaurant vooraf bellen om je dieetwensen kenbaar te maken. 

9. Je bent een avondje uit, dus geniet er vooral van en laat de stress rondom je goede voornemens niet de overhand krijgen. Je ziet hierboven dat ik wat soepeler ben en daarvoor is het ook weekend. Dus je kunt jezelf een lekkernij gunnen en tegelijkertijd daarnaast verantwoorde keuzes maken. Als je de rest van de week niet teveel 'zijstapjes' maakt, is er niet veel aan de hand als dat een avondje in het weekend wel een keer gebeurd. Enjoy!

 

Comment

Comment

HP FOOD&FIT TIP. Te zwaar? Deze 9 producten helpen je met afvallen

1. Groene thee: is goed voor je vetverbranding dankzij de stof catechine die vetverbranding bevordert

2. Bleekselderij: Bevat Calcium. Dit bindt vetten aan zich wordt zo uitgescheiden

3. Mosterd: Een lepeltje mosterd kan je vetverbranding tot 20% verhogen! Grijp nu niet meteen naar een stuk rookworst ter compensatie;-)

4. Kaneel: Houdt je bloedsuiker stabiel, kies voor pure kaneel. Ceylon kaneel is van zeer goede kwaliteit

5. Ananas: In de winter wat lastig te verkrijgen maar in ananas zit bromelaïne en dat verhoogt je stofwisseling

6. Visolie (omega 3) Inname van goede vetten wat visolie is,, stimuleert verbranden van slechte vetten. Het helpt ook hoge bloeddruk te verlagen

7. Avocado: Is een fruitsoort en is calorierijk, maar geeft door de enkelvoudige onverzadigde vetten, de zogenaamde goede vetten een langdurig verzadigd gevoel en bevat in tegenstelling tot ander fruit amper suikers maar wel veel vezels

8. Appel: De pectine zorgt voor stabiele bloedsuiker en vormt soort gel in je maag, zodat het opname van suikers vertraagt en daarom minder snel in vet worden omgezet. Pectine wordt ook voor de binding van jam gebruikt. Snoep verstandig;-)

9. Eieren: Bevat alle essentiële aminozuren welke spiermassa in stand houden en helpen opbouwen maar welke ook goed verzadigen. Je valt ook af omdat het verteren van eiwitten het lichaam meer energie kost dan bv het verbranden van koolhydraten. Een eitje is lekker als gezond tussendoortje of in een omelet als lunch.

Comment

Comment

HP FOOD&FIT TIP: GOED KAUWEN die hap!

Van Kooten en Bie, een satirisch komisch duo uit de jaren tachtig op TV, zeiden het al: “Je eten goed kauwen zodat het gelijkmatig in je bloed ‘komp’. ” Je eten kauwen is belangrijk. In je mond bevinden zich al enzymen die een begin maken met het verteren van de koolhydraten in je eten. Niet goed kauwen betekent slechtere vertering, wat als gevolg kan hebben, verminderde opname in je bloed van essentiële voedingsstoffen. Sommige deskundigen zeggen dat je 20 tot 30x op een stevige hap moet kauwen, dat is erg veel. De meeste mensen komen niet boven de 3-5 x kauwen uit! We zijn in de loop der jaren alleen maar sneller gaan eten mede omdat tegenwoordig de meeste voeding bewerkt en daardoor meestal zachter is. Probeer het maar eens met wat rauwkost, vlees, stevig brood of ander eten wat kauween verest. en verleng vervolgens bij elke hap het aantal keer kauwen. Je bestek tussen twee happen even neerleggen, helpt ook. Je mond maakt bij het verwerken van eten meer speeksel aan en er wordt een seintje naar de maag afgegeven dat er eten aankomt. Verder brengt goed kauwen meer rust, je geniet meer wat je eet, en je valt er ook nog van af! Als je overgewicht hebt, eet je waarschijnlijk ook te snel. Mensen die te zwaar zijn, hebben de neiging te schrokken en verorberen daardoor in een korte tijd veel eten. Overeten gaat dan vanzelf. Je lichaam geeft namelijk pas na een kwartier een signaal van verzadiging af. Door langzamer te eten, eet je ongemerkt minder omdat je eerder het ‘maag vol’ signaal krijgt en val je ook nog af. Dus goed kauwen die hap!

Comment

Comment

HP FOOD&FIT TIP: EET VEZELS!

1. Door vezels ben je sneller verzadigd en door dit volle gevoel eet je minder en door meer vezels te eten, val je af, ook omdat het je lichaam meer energie (dus calorieën) kost om het te verteren.
2. Vezels zorgen voor een optimale darmwerking, wat verstopping voorkomt.
3. Het verlaagt je cholesterol en en houdt je bloedsuiker stabiel en verlaagt de kans op diabetes

Eet dagelijks flink wat groente (minstens 450gram), waarvan een gedeelte als rauwkost, neem 2-3 stuks fruit, vermijd juices of fruitsappen zoveel mogelijk. Hierin zitten amper tot geen vezels waardoor je vooral fruitsuikers binnenkrijgt en die zorgen juist voor een piek in je suikerspiegel en die suikers worden in je lichaam omgezet in vet waardoor je juist aankomt en dat wil je niet! Vezels uit granen, de zogenaamde onoplosbare vezels, zetten uit in je darmen en bevorderen een goede stoelgang. Daarom is het belangrijk veel te drinken bij deze vezels zodat deze kunnen opzwellen. Ook bevatten noten, zaden en pitten flink wat vezels maar beperk deze laatste tot 1-2 handjes per dag.

Comment

Comment

HP FOOD&FIT TIP: DRINK WATER


Start je dag na het opstaan altijd met een groot glas water. Het liefst lauw/warm dat is wat relaxter voor je darmen en vergemakkelijkt de opname door je lichaam. Je lichaam verliest ook 's nachts veel vocht. Water in de vroege ochtend geeft meteen een kickstart. Bijna alle processen in je lichaam hebben vocht nodig om te functioneren. Dus erg belangrijk dat je voldoende binnenkrijgt en regelmatig aangevuld wordt. Zorg voor minstens 2 liter water op een dag (dit mag bv ook thee zijn) en bij sporten zelfs meer. Te weinig water/vocht drinken op een dag kan oa hoofdpijn veroorzaken, je huid dof en droog maken en je urine donkerkleuren maar ook kun je onrustig worden en je concentratie neemt af. Wist je dat wanneer je een hongergevoel hebt, dat je lichaam niet altijd behoefte heeft aan eten maar dat dit ook een behoefte aan vocht kan zijn? Je lichaam geeft namelijk hetzelfde signaal af voor trek in voedsel of behoefte aan water. Daarom is het altijd goed eerst iets te drinken en dan pas iets te eten. Het zorgt er ook voor dat je honger gestild wordt, waardoor je vervolgens minder eet.

Comment

Comment

Healthy tips voor guilty pleasures tijdens de feestdagen

Kerstdagen, oud en nieuw, ik hou ervan. Gezelligheid met vrienden en familie, een (echte) kerstboom in huis, lichtjes erin, lichtjes op het balkon. Ik vind het heerlijk maar merk ook dat door de gezelligheid gezond soms plaats maakt voor ongezond maar wil ook wel genieten van wat guilty pleasures. Ik probeer daarin wel een goede balans te vinden. Door mijn basis goed te houdenen bewuste keuzes te maken op het gebied van lekkere verleidingen. Hoe kom je de feestdagen gezond of zo gezond mogelijk door. 

No stress:
Geniet van het gezelschap van familie en vrienden om je heen. Laat je meevoeren door de gezellige sfeer en laat de teugels een beetje laten vieren door jezelf niet alles te verbieden. Hoe meer je jezelf verbiedt hoe meer je er naar verlangt en want de stress die het oplevert, geeft ook spanning en leidt daarnaast de aandacht misschien ook af van je familie en die stress is ook niet goed voor je lijf.  Hoe dan wel die feestdagen doorkomen en toch lekker genieten?

Start de dag gezond!
Als je basis in de ochtend goed is, heeft dat een positief effect voor de rest van de dag. Begin de dag goed met een paar glazen water, nadat je bent opgestaan. Dit zorgt voor een frisse start en je lichaam is meteen gehydrateerd en stilt ook de eerste trek. Laat de croissants zoveel mogelijk liggen. Deze zijn enorm vet en bevatten voor de rest vooral lege koolhydraten en dat zorgt ervoor dat je alleen maar meer trek krijgt na korte tijd. Maak eens scrambled eggs, voeg wat tomaat toe of kook lekkere eitjes voor jezelf, je lief of je gezin en versier er samen met rauwkost je boterham mee. Tijdens de feestdagen ontbijt je vaak later en kun je ontbijt en lunch ook ineen doen, een brunch dus. Wanneer je kiest voor brood, kies voor speltvolkoren brood of speltvolkoren broodjes Voeg een salade toe met bv tonijn of maak een mooie schaal met mozzarella en tomaat, of maak een kleine smoothie voor eenieder, of een yoghurt/kwark gerechtje in een mooi glaasje met fruit erop. Je kan bv denken aan kwark met warme appel met kaneel en wat rozijnen en geschaafde amandel. Houd je van bakken? Bak je eigen kerststol die je maakt van spelt volkorenmeel, krenten, rozijnen en noten. De varianten in de winkel bevatten vaak veel toegevoegde suiker en zijn gemaakt van tarwebloem

Ga  naar buiten
Probeer tijdens de feestdagen even een frisse neus te halen, na ontbijt of lunch, maak een wandeling. Dit beetje beweging zorgt er ook voor dat je spijsvertering beter werkt en dat je je ook lekkerder voelt en niet uit verveling gaat eten. Als je kinderen hebt, is het helemaal lekker om naar buiten te gaan. Zo kunnen ze zich even uitleven tijdens die dagen binnen. Ben je gek op hardlopen en wil je dat de feestdagen niet al teveel invloed op je hebben, doe dan een rustige intervalloop tijdens 1 van de kerstdagen of vlak voor kerst en erna. Ook na kerst tot aan oud en nieuw kan je nog een of twee keer gaan lopen

Zorg voor gezonde gerechten en snacks:
Vind je het lastig al dat lekkers te laten staan? Ook hier is het mogelijk om andere keuzes te maken. Zorg naast de reguliere (ongezonde) snacks voor wat rauwkost bij de borrel. Kies voor plakjes komkommer met beleg zoals bv hummus of een klein plakje zalm erop. Maak een dipsausje van yoghurt met kruiden of maak van avocado, tomaat en rode peper je eigen guacamole en zet er rauwkost naast. Zorg tijdens het diner voor bijgerechten in de vorm van verschillende groenten en lichte salades. Stil daarmee je eerste trek en kies daarna pas voor je guilty pleasures. Je zal zien dat je daarvan dan minder neemt en toch enorm geniet van alles wat je eet.

Slim omgaan met alcohol:
Je ontkomt er bijna niet aan; alcohol. Het hoort voor de meeste mensen bij de feestdagen en gezelligheid. Vind je het lastig om nee te zeggen of wil je toch genieten van een glaasje, dan hier nog wat tips. Begin de gezellige middagborrel of het diner eerst met een flink glas water voor de dorst. Je zal zien dat je daarna minder drinkt. Wissel een glas wijn bijvoorbeeld af met een glas water en dan weer een glaasje wijn.  Gebruik kleinere glazen en doe ze halfvol.  Hoe voller het glas, hoe meer je geneigd bent om het snel leeg te drinken.  Een glas water tussendoor drinken heeft als voordeel dat je in totaal minder drinkt en daardoor ook minder last hebt van een kater. Waardoor je beter slaapt en je de volgende dag je ook weer fit voelt. Wanneer je brak bent heb je meer de neiging om naar vette, meer ongezonde snacks te grijpen.

Slaap voldoende:
Het is gezellig, het wordt laat, de alcohol vloeit rijkelijk waardoor je slechter slaapt of na een paar uur al weer wakker bent. Of je kinderen staan al weer vroeg bij je bed de volgende dag, dus die paar extra uurtjes slaap zitten er dan ook niet in na die late avond met de nodige wijn. Wil je fit de feestdagen doorkomen, zorg ervoor dat je vooraf aan de feestdagen en tussen kerst en oud en nieuw goed voor jezelf zorgt, daardoor slaap je beter. Ga regelmatig even naar buiten voor wat beweging en een frisse neus. drink water en lekker veel kruidenthee en rust lekker uit  En het meest simpele,  ga op tijd naar bed,  voor en na kerst en het liefst ook tijdens kerst, zodat je je fitter voelt en zo na de feestdagen weer gemakkelijk in je ritme komt om bijvoorbeeld het sporten weer op te pakken. Wist je dat te weinig slaap ook je metabolisme in de war kan schoppen?  Waardoor je je lichaam in de stressmodus blijft staan en je bijvoorbeeld ook niet verder afvalt.

Eet kleinere porties:
Veel eten en kerst het lijkt bij elkaar te horen, maar hoeft niet.. Probeer te genieten van alles wat je eet. Kauw rustig en eet met aandacht. Dit zorgt ervoor dat je je ook bewuster bent van alles wat je eet waardoor je ook sneller voelt wanneer je genoeg hebt gegeten. Verzadiging voel je namelijk pas na 15 minuten. Is de keuze groot, omdat er veel gerechten zijn  en wil je toch van alles genieten, eet dan van alles een heel klein beetje. Wat ook helpt, is de koolhydraten in de vorm van rijst, aardappels of pasta zoveel mogelijk te laten staan tijdens de uitgebreide diners. Dit zorgt voor een minder vol gevoel en geeft je de ruimte om vervolgens bijvoorbeeld een keer te genieten van het dessert. Het gaat uiteindelijk om de balans. Ook kunnen kleinere borden helpen. Het is bewezen dat je dan minder eet.

Ik wens je hele mooie, gezellige kerstdagen toe met familie en vrienden. Geniet ervan en alvast een fantastisch en healthy 2016!

Comment

Heerlijke Healthy kruidnoten

Comment

Heerlijke Healthy kruidnoten

De Sint is weer in het land, de winkels liggen vol met lekkers maar hoe toch te genieten zonder schuldgevoel? Door je pepernoten of eigenlijk kruidnoten zelf te bakken met gezonde ingrediënten.  Pepernoten lijken meer op taaitaai (ze zijn ook taaier) en kruidnoten zijn knapperig en smaken meer zoals speculaas. Ik zelf ben enorme fan van kruidnoten. Een paar jaar geleden kon ik vanaf september zomaar wekelijks een zak opeten.......Ik was echt kruidnoten verslaafd en dan heb ik het over de kruidnoten die in de winkel liggen en ook kon ik de fondant muizen&kikkers niet weerstaan. Zowel pepernoten als kruidnoten zitten vol met veel suiker en allerlei kunstmatige toevoegingen. Nu heb ik die behoefte niet meer  en kan me bijna niet meer voorstellen dat ik dat toen op kon.... Dat komt omdat mijn eetpatroon de afgelopen jaren, ondanks dat ik al best gezond at, me nu veel meer verzadiging biedt waardoor ik amper behoefte heb aan suikerrijk snoep of koek., ik probeer nu mijn suikerinname tot een minimum probeer te beperken, waardoor mijn lichaam als het ware is afgekickt van al dat zoete spul en daarom kan ik het eigenlijk prima laten liggen in de winkel. Maar sinterklaas zonder kruidnoten vind ik ook weer geen échte Sinterklaas. Afgelopen zondag had ik met een aantal vriendinnen het Sinterklaasdobbelspel. Iedereen neemt oude 'meuk' van zolder mee en een mooi cadeau. Vervolgens wordt er gedobbeld met verschillende opdrachten en ga je op het eind van de avond met veel rommel naar huis of juist met de mooie cadeaus. Het is ieder jaar weer hilarisch. We hebben ontzettend gelachen en het was weer een hoop gegil met al die dames onder elkaar. Ik had gezonde pepernoten gebakken. Vriendin en gastvrouw N. had pepernoten uit de winkel gescoord. Uiteindelijk werd er meer gesmuld van mijn pepernoten, dan de suikervolle uit de winkel, een mooi compliment voor mij! :-) Dus ik durf jullie hierbij het recept te presenteren voor een bakplaat vol heerlijke healthy kruidnoten.

Wat heb je nodig?
200 gr Volkoren Speltmeel
5 theelepels speculaaskruiden
1 theelepel Wijnsteenbakpoeder (of gewone bakpoeder)
1 theelepel (gemalen) venkelzaad
60 gram kokosbloesemsuiker
1 tl agavesiroop of ahornsiroop
4 eetlepels kokosolie
3 eetlepels (amandel)melk of water
1 ei
snufje zout
evt ½ theelepel vanille bourbon  

Materiaal
Oven
Bakplaat met bakpapier
Beslagkom en diep bord
steelpan

Hoe maak je het?
Verwarm de oven op 150 graden. Doe de droge ingrediënten in een beslagkom. Roer telkens goed door (of langzame stand keukenmachine) na elk ingrediënt zodat alles goed verdeeld wordt. Eerst het volkoren speltmeel, de speculaaskruiden, het venkelzaad, de kokosbloesemsuiker en voeg op het laatst de wijnsteenbakpoeder toe en meng deze goed met de meelmix. Klop het ei los in een schaal, smelt de kokosolie zachtjes in een pannetje. Voeg het ei toe aan de havermout-meel mix. Roer door en doe hetzelfde met de kokosolie. Roer deze goed door, tot dat het hele meel een klein laagje olie heeft. Voeg de amandelmelk toe.  Kneed het deeg een paar minuten goed door elkaar, dit gaat het snelst en het gemakkelijkst met je handen. Is het te droog (brokkelig) voeg dan een klein beetje water toe het moet een egale bal deeg worden maar pas op dat het niet te nat wordt. Als het deeg blijft plakken aan je handen is het te nat, voeg dan nog een beetje speltmeel toe en kneed het tot je een gladde bal hebt. Neem een klein plukje deeg en rol er een vast/glad balletje van. Zoals je dat ook doet met gehaktballetjes voor in de soep bijvoorbeeld.  Leg de pepernotenballetje op de bakplaat met een klein beetje ruimte tussen elke pepernoot en druk het balletje een beetje plat met een vinger. Laat de pepernoten zo’n 40 minuten bakken. Controleer na 30 minuten of ze al gaar zijn door een pepernoot uit de oven te halen en deze doormidden te breken. Als deze knapperig is, en lekker smaakt natuurlijk, zijn ze gaar. Wanneer ze nog een beetje taai  zijn dan nog iets langer bakken. Let op dat je ze ook weer niet te lang laat bakken, want dan worden ze bitter.

IIk wens je een gezellige sinterklaastijd toe!

pepernoten in schaaltje.jpg

Comment