Van Kooten en Bie, een satirisch komisch duo uit de jaren tachtig op TV, zeiden het al: “Je eten goed kauwen zodat het gelijkmatig in je bloed ‘komp’. ” Je eten kauwen is belangrijk. In je mond bevinden zich al enzymen die een begin maken met het verteren van de koolhydraten in je eten. Niet goed kauwen betekent slechtere vertering, wat als gevolg kan hebben, verminderde opname in je bloed van essentiële voedingsstoffen. Sommige deskundigen zeggen dat je 20 tot 30x op een stevige hap moet kauwen, dat is erg veel. De meeste mensen komen niet boven de 3-5 x kauwen uit! We zijn in de loop der jaren alleen maar sneller gaan eten mede omdat tegenwoordig de meeste voeding bewerkt en daardoor meestal zachter is. Probeer het maar eens met wat rauwkost, vlees, stevig brood of ander eten wat kauween verest. en verleng vervolgens bij elke hap het aantal keer kauwen. Je bestek tussen twee happen even neerleggen, helpt ook. Je mond maakt bij het verwerken van eten meer speeksel aan en er wordt een seintje naar de maag afgegeven dat er eten aankomt. Verder brengt goed kauwen meer rust, je geniet meer wat je eet, en je valt er ook nog van af! Als je overgewicht hebt, eet je waarschijnlijk ook te snel. Mensen die te zwaar zijn, hebben de neiging te schrokken en verorberen daardoor in een korte tijd veel eten. Overeten gaat dan vanzelf. Je lichaam geeft namelijk pas na een kwartier een signaal van verzadiging af. Door langzamer te eten, eet je ongemerkt minder omdat je eerder het ‘maag vol’ signaal krijgt en val je ook nog af. Dus goed kauwen die hap!

Comment