Uiteten dit weekend? Heerlijk vind ik het om uiteten te gaan, gezellig genieten maar als je net aan je goede voornemens bent begonnen en die wilt volhouden, kan dat best lastig zijn. Hier wat tips wat je avond net wat gemakkelijker maakt en wat ervoor zorgt dat je geniet maar dat het toch niet helemaal uit de hand loopt

1. Probeer het broodje vooraf te vermijden. Als je behoorlijke honger hebt, kan ik me voorstellen dat het mandje brood zo leeg is en dat levert vooral veel lege calorieën op en zorgt voor een plofgevoel als het hoofdgerecht nog komen moet. Zorg dus dat je van tevoren al iets (gezonds) gegeten hebt of bestel ipv brood, bv olijven

2. Patat blijft een echte guilty pleasure maar is helaas niet de gezondste.  Vraag in plaats van bijvoorbeeld patat bij het hoofdgerecht aan de ober of je een salade kunt krijgen. Je kunt altijd nog een paar patatjes van je tafelgenoot pikken, en van die paar frietjes enorm genieten. Er zijn ook restaurants die frietjes maken van zoete aardappel. Zeker eens proberen als dat op de kaart staat, net wat gezonder dan gewone aardappel en bevat weinig zetmeel

3. Is de portie groente op jouw bord ver te zoeken en bestaat deze alleen uit een paar slablaadjes? Vraag om een extra portie groente. Veel restaurants doen dit wel tegen een kleine vergoeding

4. Vraag of de dressings en sauzen apart geserveerd kunnen worden. Zo bepaal jij wat je ervan wilt gebruiken.

5. Toetjes zijn mijn guilty pleasure als ik uiteten ben. Thuis geef ik er niet zovel om, maar in een restaurant moet ik toch altijd even de kaart bestuderen.  Bestelt je tafelpartner wel een dessert en heb je daar veel moeite mee? Maak het jezelf niet te moeilijk, want daar krijg je alleen maar stress van, dus proef een klein hapje. Doe je ogen dicht, proef langzaam en geniet intens! Een kleine guilty pleasure, maar voel je niet schuldig. Ik heb het dan over een of twee hapjes niet het hele toetje overnemen!;-) Kun je het toch niet laten, deel dan het toetje. het scheelt je in ieder geval de helft aan calorieën. Neem er lekker een verse muntthee bij en geniet van iedere hap

6. Drink geen of weinig alcohol of frisdrank maar bestel meteen water. Hier kun je veel winst mee behalen. Wijn en frisdrank bevatten veel suiker. Vind je zonder alcohol het wel erg ongezellig? Spreek met jezelf van tevoren af (en eventueel met je partner) wat je gaat drinken. Bijvoorbeeld 1 glas wijn bij het hoofdgerecht en hou je hieraan. Drink ervoor en erna water. Een andere tip om niet of amper te drinken is om de BOB te zijn.

7. Neem alleen een hoofdgerecht, meestal is dat meer dan voldoende. Wil je toch een voorgerecht, kies dan een voorgerecht in de vorm van een salade. Heb je ook meteen je portie rauwkost binnen.

8. Check de menukaart van tevoren thuis, zodat je weet wat ze serveren. Hier kun je dus ook de keuze van je restaurant door laten bepalen. Je kunt ook altijd het restaurant vooraf bellen om je dieetwensen kenbaar te maken. 

9. Je bent een avondje uit, dus geniet er vooral van en laat de stress rondom je goede voornemens niet de overhand krijgen. Je ziet hierboven dat ik wat soepeler ben en daarvoor is het ook weekend. Dus je kunt jezelf een lekkernij gunnen en tegelijkertijd daarnaast verantwoorde keuzes maken. Als je de rest van de week niet teveel 'zijstapjes' maakt, is er niet veel aan de hand als dat een avondje in het weekend wel een keer gebeurd. Enjoy!

 

Comment