Comment

Bananenbrood met blauwe bessen voor energie!

Bananenbrood met blauwe bessen 2_resultaat_resultaat.jpg

Dit recept heb ik de afgelopen jaren meerdere keren aangepast en naar mijn idee is ie nu helemaal perfect en zoooooooo lekker. Ik vind de meeste bananencakes altijd een beetje mat en melig van smaak. Dat mag van mij best uitgesprokener met meer smaak en meer power. Wist je dat een plak van deze 'cake' je snel energie geeft bijvoorbeeld vlak na het sporten, na een intensieve work out, tijdens een pittige wedstrijd tennis of na een intensieve training hardlopen?
Snelle Koolhydraten haal je uit banaan, vrijgen en blauwe bessen maar verder bevat het ook de nodige eiwitten en vetten. Een echt powerbrood dus!

Nu eindelijk gepubliceerd tijdens het Open Domstad 2018 tennistoernooi bij TC Domstad in Utrecht waar ik deze heerlijke bananenbrood heb laten proeven.

Bananencake met blauwe bessen

Ingrediënten voor ongeveer 15 plakken

  • 100 g gedroogde vijgen in kleine stukken (gehakt ) harde topjes verwijderd
  •  1/2 tl zuiveringszout/baking soda of baksoda (o.a. verkrijgbaar bij De Tuinen en drogist)
  • 150 g volkoren (spelt)meel
  • 1 tl bakpoeder (wijnsteenbakpoeder)
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 1 tl kardemon
  • 1el citroensap
  • 2 el (olijf)olie of rijstolie
  • 1 el (wal)notenolie
  • 2 rijpe bananen, geprakt
  • 1 ei en 1 eiwit samen,losgeklopt (Bewaar het eigeel van 1 ei voor insmeren bovenkant deeg vlak voor het bakken
  • 25 gr pecannoten of walnoten in grove stukken  (en eventueel extra voor garnering bovenop)
  • 1 el pompoenpitten, 1 el zonnebloempitten, 1 el (gebroken) lijnzaad
    (of andere combinatie van pitten of zaden)
  •  3 flinke eetlepels blauwe bessen
     Optioneel 1/8 tl vanillebourbon (of het merg van 1 vanillepeul)
  • Flinke snuf zout
  • Bakblik van ongeveer 25cm

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Meng in een kom de vijgen met de baksoda/zuiveringszout, giet er 100 ml kokend water over en laat een paar minuten wellen.
  2. Doe in een andere kom het speltmeel, kaneel, kardemon en bakpoeder.
  3. Roer de olie en notenolie langzaam door de vijgenmix en voeg de bananen en losgeklopte eieren toe. Voeg nu de natte ingrediënten bij de meelmix en roer alles goed door elkaar. Voeg de pitten en lijnzaad toe en roer door het deeg. 
  4. Is het mengsel nog te nat/vloeibaar, voeg wat extra volkorenspeltmeel toe. zodat het minder blijft kleven maar het het deeg blijft vrij nat
  5. Roer de blauwe bessen erdoor en de walnoten in stukjes
  6. Schep het mengsel in een ingevet bakblik of vet deze niet  in maar bedek deze met bakpapier
  7. Bestrooi eventueel met extra walnote in stukjes en strijk het losgeklopte eigeel met een bakkwast over de bananencake voor een glanslaagje. 
  8. Zet het blijk in de voorverwarmde oven gedurende 45 minuten. Check tussendoor regelmatig of deze niet te hard gaat, anders de temperatuur ietsje lager zetten. Het brood is gaar als een houten prikker er relatief schoon uitkomt.
  9. Laat het afkoelen. Wanneer je de cake niet in een keer opmaakt: snijd de cake in plakken en vries deze bijvoorbeeld in met een aantal plakken tegelijk voor een ander moment tussendoor! Ook heerlijk voor bij koffie of thee. snijd dan een plak in vieren 

Een fantastisch tussendoortje als je een keer extra energie nodig hebt en een betere keuze dan ontbijtkoek of Snelle Jelle wilt maken, daar het puur is met lekker veel vezels en alleen natuurlijke suikers.  Het bevat verder eiwitten, gezonde vetten. 

Comment

Comment

Wat drink jij, rondom een tenniswedstrijd?

OPEN DOMSTAD  2018  GAAT MORGEN BEGINNEN. WAT DRINK JIJ?

Het is warm weer dus we weten allemaal dat we moeten drinken maar hoeveel dan en wat kun je dan het beste nemen?

Begin de dag nadat je bent opstaan gelijk met een groot glas (bron)water. Je lichaam kan wel wat vocht gebruiken na een lange nacht zonder. Mocht je de avond ervoor op de club toch dat extra biertje hebben gedronken, is extra water drinken na het opstaan aan te raden;-) Wat fruit in je water maakt het ook makkelijker drinkbaar bij een katertje en helpt bij dat duffe gevoel in je hoofd....

Je lichaam heeft per dag minstens 2 liter water of vocht nodig, welke je bijvoorbeeld kunt halen uit water en thee maar ook groenten en fruit bevatten vocht.
Bij warm weer en bij intensief sporten zoals tennis of hardlopen kan hier zo een halve tot 1,5 liter per dag bijkomen! Goede bronwaters zijn bijvoorbeeld Vittel, Evian, Perrier of San Pelligrino (bevatten oa meer natrium)

Voorafgaand aan je tenniswedstrijd:  regelmatig voldoende drinken zodat je lichaam al goed gehydrateerd is. 

Tijdens je wedstrijd: Probeer gemiddeld elke 15-20 minuten te drinken of bij elke wissel. Wacht niet tot je dorst krijgt want dan heb je al snel 20& prestatieverlies! Wanneer je meer dan 1,5  uur intensief speelt, zeker bij warm weer, is water alleen niet meer voldoende. Je verliest met het zweten naast vocht ook mineralen.  De zogenaamde electrolyten  (oa natrium, kalium, calcium, Magnesium) moet je regelmatig aanvullen zodat je kunt blijven presteren.  Dit kan bijvoorbeeld door tussendoor naast water ook een isotonedrank te nemen zoals  Aquarius of Isostar. Neem je alleen water dan merk je dat je energie opraakt en je concentratie verliest en uiteindelijk uitgeput bent wanneer je dit niet goed aanvult. Liever geen sportdrank dan is iets zoets in de vorm van fruit ook een aanrader. 

Beter een paar flinke slokken (vergelijkbaar met een glas) tegelijk dan af en toe een klein slokje drinken. Dit voorkomt onder andere een klotsbuik. Koude dranken blijven ook langer in je maag zitten en belasten ook je darmen meer tijdens het sporten, dus je drankje op lauwe temperatuur drinken is beter. 

Na een intensieve wedstrijd:  Neem naast water een hypertone energydrank zoals AA high energy of onverdund vruchtensap, om je tekorten snel aan te vullen. Deze bevatten extra  koolhydraten die je uitgeputte glycogeenvoorraad direct aanvullen, waarna je lichaam verder kan herstellen.  In plaast van sportdrankjes kan het ook in de vorm van fruit zoals een banaan gecombineerd en daarbij water.

Te weinig drinken op een dag, kan hoofdpijn veroorzaken, je concentratie doen afnemen, je onrustig maken en wanneer je urine donker kleurt weet je ook dat je te weinig hebt gedronken. Een andere methode is je zelf te wegen voor en na de wedstrijd. Ben je lichter na de wedstrijd dan heb je te weinig vocht binnen gehad.  Veel te veel drinken is ook niet goed Het is een kwestie van uitproberen.

Zelf je sportdrankje maken? Meng een hoeveelheid vers vruchtensap met een gelijke hoeveelheid water, even doorroeren en klaar!
kant en klaren energydrankjes hebben de perfecte samenstelling dus is een gemakkelijke vervanging bij intensief sporten. Je lichaam verbruikt het meteen als je intensief sport en voorziet je van alle noodzakelijke mineralen.

Als gewone dorstlesser buiten het sporten om raad ik sportdrankjes niet aan, daarvoor bevatten ze teveel suikers die je op dat moment niet nodig hebt, welke gemakkelijk worden omgezet in lichaamsvet. Energydrankjes zoals Red Bull  bevatten een Bull shit;-) zoals veel suikers en veel caffeïne. Uit meerdere onderzoeken is echter wel gebleken wanneer je een kop koffie drinkt zo'n uur voordat je intensief sport je meer kracht en energie in je spieren hebt wat weer prestatieverhogend werkt. Dus dat is ook nog een leuke tip! :-)

Vergeet je pet niet als je in de felle zon staat te spelen om een zonnesteek te voorkomen en het hoofd letterlijk koel te houden ook goed voor je concentratie.

Gewoon water drinken saai? Klik HIER voor leuke tips voor water met smaak door bijvoorbeeld fruit toe te voegen!   

Behalve drinken kan het juiste eten je ook helpen topfit te blijven daarover de volgende keer tips. Succes met het Open Domstad toernooi en veel tennisplezier. Enjoy the match!

water drinken bij sport_resultaat.jpg

Comment

Comment

Water drinken in de zomer maar dan met smaak!

Ook zo'n dorst tijdens deze heeeeeerlijke zomer met prachtige zonnige dagen? Ik heb het gevoel dat ik ergens in een tropisch land zit met dit prachtige zomerweer. Mooi weer met hoge temperaturen en dan ook nog een lekker zonnetje erbij zorgt er voor dat je veel meer behoefte hebt aan vocht dus super belangrijk dat je voldoende drinkt. Ik merk bij warm weer dat mijn behoefte aan warme dranken zoals thee nihil is dus ik hou het vaak bij water. Nou vind ik water eigenlijk altijd wel het lekkerste. Ik ben eigenlijk jaren geleden al gestopt met het drinken van frisdrank waar ik alleen maar meer dorst van kreeg als ik het dronk. Water helpt nou eenmaal ook het beste tegen de dorst. Je lichaam heeft met deze temperaturen zo'n 2,5 liter vocht per dag nodig! In de zomer is water eigenlijk de beste dorstlesser. Vergeet frisdrank en kant en klare sapjes die ongemerkt veel suiker bevatten. Vind je het lastig om voldoende te drinken omdat je water toch wat saai vindt na het zoveelste glas, voeg aan je water eens vers fruit, kruiden zoals munt of basilicum of zelfs groente zoals komkommer toe. Echt heerlijk en super gemakkelijk om te maken. In plaats van vers fruit kun je ook kiezen voor diepvriesfruit. Albert Heijn en Lidl verkopen het diepvriesfruit in kleine doosjes in het diepvriesvak. Het is dus ook vers maar dan na het plukken meteen ingevroren. Dus vitamines blijven bewaard. Munt voeg ik aan water vaak toe voor een frisse smaak, basilicum zorgt voor wat meer pit bijvoorbeeld. Je kunt er eindeloos meer variëren. Ook is kokoswater een lekker gezond alternatief als dorstlesser. ook hier kan je wat fruit aan toevoegen. Hieronder geef ik je wat leuke suggesties voor water met smaak en kokoswater variaties. 

  • Water met dunne plakken komkommer (met kaasschaaf in lengte) citroen en munt
  • Water met aardbeien, blauwe bes en basilicum of munt
  • Water met sinaasappel, blauwe bes en munt
  • Water met sinaasappel en koriander
  • Water met grapefruit en rozemarijn
  • Water met watermeloen, aardbei en munt
  • water met schijfjes sinaasappel en citroen
  • kokoswater met schijfjes sinaasappel, kaneelstokje en een stukje (1cm) gember
  • kokoswater met ananas

Heb jij nou ook een andere lekkere variant, laat het gerust weten hieronder als reactie. Ik wens je een mooie en fantastische zonnige zomer!

smaakwater 2_resultaat.jpg

Water drinken maar dan met smaak. 

Heerlijk bij dorst in de zomer!

De ultieme dorstlesser!

Comment

1 Comment

KONINKLIJKE ORANJESOEP: GAZPACHO! LEVE DE KONING!

KONINGSDAG 2018!

vrijdag 27 april is het weer zo ver: onze Koning viert zijn verjaardag ook ik ga zijn verjaardag vieren , deze keer varen met een bootje door de grachten in Utrecht.  Ik vind het een van de vrolijkste feesten van het jaar Koningsdag. Als nou het weer ook nog een beetje wordt, ben ik helemaal blij. Wil jij Koningsdag ook koninklijk vieren, met een bijzonder, gezonde en superlekker gerecht, dan heb ik hier een overheerlijke deftige Oranjesoep recept voor je maar welke heel eenvoudig te maken is.  Mijn recept stond eerder in ons kleurrijke kookboek "Gezonde Wereldgerechten" onder het hoofdstuk Spanje. Zullen Koning Alexander en Koningin Maxima ook net zo genieten als ik van deze soep? Ik weet het zeker!  De soep staat in het boek als Gazpacho wat koude soep betekent maar deze soep is eigenlijk ook heerlijk om warm te eten! Zeker als het wat kouder is!  Een heerlijke soep voor Koningsdag of voor de avond ervoor, want het Oranjefeest begint hier in Utrecht al op donderdagavond de 26e einde middag met de Vrijmarkt welke tot en met vrijdag de 27e tot einde dag duurt. Erg gezellig met veel mensen die heel veel rommel verkopen, heerlijk om te zien wat mensen voor oude rotzooi hebben haha met soms een mooi pareltje ertussen maar spullen en tweedehands kleding krijgen op deze manier wel een tweede leven. Ook is er veel muziek met overal leuke bandjes, en DJ's in de openlucht, super leuk met veel sfeer!

Onder de foto  staat het gemakkelijke recept van deze Oranje Gazpacho met een twist want er zit kokosmelk doorheen en dat is natuurlijk niet wat je bij een gazpacho zou verwachten maar maakt het extra bijzonder!

Foto door Sander Kleijn

Foto door Sander Kleijn

 

RECEPT ORANJE GAZPACHO MET EEN TWIST 

Ingrediënten voor 4 personen

500g  (winter)wortel in blokjes
600g tomaat in blokjes (ontveld in kokend water, zonder pitjes)
3 tenen knoflook geperst
2 sjalotjes gesnipperd
100ml water
2 sinaasappels (200ml sinaasappelsap en reepjes voor garnering)
¼ tl Chilivlokken of 1 kleine rode peper in kleine stukjes
150ml Kokosroom
2 takjes munt
kokosolie om in te bakken
Olijfolie
4 Spelt volkoren boterhammen (even geroosterd of gegrild) of zuurdesembrood

Bereiding:

Verhit de olie in de soeppan op laag vuur. Bak hierin de knoflook, sjalotjes en wortel ongeveer 3 minuten, voeg de tomaat toe en bak mee samen met de chiligrinder. Kook 20 minuten zachtjes, voeg het water toe. Boen de sinaasappels schoon onder heet water. Pers de sinaasappels uit en gebruik wat dunne reepjes schil voor de garnering. Pureer de soep, giet het sap en de kokosroom erbij, roer door. Laat de soep afkoelen en daarna minstens 2 uur in de koelkast. Serveer de soep door en door koud met de sinaasappelschilletjes en blaadjes munt. Wat kleingesneden munt kun je door de soep roeren.

Voeg naar smaak eventueel extra chilivlokken toe en wat zout. Wanneer de soep te dik is, nog wat water toevoegen, maar gazpacho mag dik zijn! Heerlijk samen met een plak gegrild speltbrood. Bestrijk deze met wat olijfolie of zelfgemaakte pesto.

Laat de soep minstens 1 uur afkoelen. Zet de soep daarna minstens 2 uur in de koelkast, langer zal de smaken nog beter mengen. Serveer de soep door en door koud.

Liever een warme soep wanneer het op Koningsdag toch wat koud is?

Deze soep is ook warm heerlijk! Laat hem na het bereiden dan een half uur staan met de deksel op de pan, zodat de smaken goed mengen. Vervolgens zachtjes even opwarmen, maar niet meer koken. 

Happy Kingsday!

groetjes Dorine

Foto door Sander Kleijn

Foto door Sander Kleijn

1 Comment