OPEN DOMSTAD  2018  GAAT MORGEN BEGINNEN. WAT DRINK JIJ?

Het is warm weer dus we weten allemaal dat we moeten drinken maar hoeveel dan en wat kun je dan het beste nemen?

Begin de dag nadat je bent opstaan gelijk met een groot glas (bron)water. Je lichaam kan wel wat vocht gebruiken na een lange nacht zonder. Mocht je de avond ervoor op de club toch dat extra biertje hebben gedronken, is extra water drinken na het opstaan aan te raden;-) Wat fruit in je water maakt het ook makkelijker drinkbaar bij een katertje en helpt bij dat duffe gevoel in je hoofd....

Je lichaam heeft per dag minstens 2 liter water of vocht nodig, welke je bijvoorbeeld kunt halen uit water en thee maar ook groenten en fruit bevatten vocht.
Bij warm weer en bij intensief sporten zoals tennis of hardlopen kan hier zo een halve tot 1,5 liter per dag bijkomen! Goede bronwaters zijn bijvoorbeeld Vittel, Evian, Perrier of San Pelligrino (bevatten oa meer natrium)

Voorafgaand aan je tenniswedstrijd:  regelmatig voldoende drinken zodat je lichaam al goed gehydrateerd is. 

Tijdens je wedstrijd: Probeer gemiddeld elke 15-20 minuten te drinken of bij elke wissel. Wacht niet tot je dorst krijgt want dan heb je al snel 20& prestatieverlies! Wanneer je meer dan 1,5  uur intensief speelt, zeker bij warm weer, is water alleen niet meer voldoende. Je verliest met het zweten naast vocht ook mineralen.  De zogenaamde electrolyten  (oa natrium, kalium, calcium, Magnesium) moet je regelmatig aanvullen zodat je kunt blijven presteren.  Dit kan bijvoorbeeld door tussendoor naast water ook een isotonedrank te nemen zoals  Aquarius of Isostar. Neem je alleen water dan merk je dat je energie opraakt en je concentratie verliest en uiteindelijk uitgeput bent wanneer je dit niet goed aanvult. Liever geen sportdrank dan is iets zoets in de vorm van fruit ook een aanrader. 

Beter een paar flinke slokken (vergelijkbaar met een glas) tegelijk dan af en toe een klein slokje drinken. Dit voorkomt onder andere een klotsbuik. Koude dranken blijven ook langer in je maag zitten en belasten ook je darmen meer tijdens het sporten, dus je drankje op lauwe temperatuur drinken is beter. 

Na een intensieve wedstrijd:  Neem naast water een hypertone energydrank zoals AA high energy of onverdund vruchtensap, om je tekorten snel aan te vullen. Deze bevatten extra  koolhydraten die je uitgeputte glycogeenvoorraad direct aanvullen, waarna je lichaam verder kan herstellen.  In plaast van sportdrankjes kan het ook in de vorm van fruit zoals een banaan gecombineerd en daarbij water.

Te weinig drinken op een dag, kan hoofdpijn veroorzaken, je concentratie doen afnemen, je onrustig maken en wanneer je urine donker kleurt weet je ook dat je te weinig hebt gedronken. Een andere methode is je zelf te wegen voor en na de wedstrijd. Ben je lichter na de wedstrijd dan heb je te weinig vocht binnen gehad.  Veel te veel drinken is ook niet goed Het is een kwestie van uitproberen.

Zelf je sportdrankje maken? Meng een hoeveelheid vers vruchtensap met een gelijke hoeveelheid water, even doorroeren en klaar!
kant en klaren energydrankjes hebben de perfecte samenstelling dus is een gemakkelijke vervanging bij intensief sporten. Je lichaam verbruikt het meteen als je intensief sport en voorziet je van alle noodzakelijke mineralen.

Als gewone dorstlesser buiten het sporten om raad ik sportdrankjes niet aan, daarvoor bevatten ze teveel suikers die je op dat moment niet nodig hebt, welke gemakkelijk worden omgezet in lichaamsvet. Energydrankjes zoals Red Bull  bevatten een Bull shit;-) zoals veel suikers en veel caffeïne. Uit meerdere onderzoeken is echter wel gebleken wanneer je een kop koffie drinkt zo'n uur voordat je intensief sport je meer kracht en energie in je spieren hebt wat weer prestatieverhogend werkt. Dus dat is ook nog een leuke tip! :-)

Vergeet je pet niet als je in de felle zon staat te spelen om een zonnesteek te voorkomen en het hoofd letterlijk koel te houden ook goed voor je concentratie.

Gewoon water drinken saai? Klik HIER voor leuke tips voor water met smaak door bijvoorbeeld fruit toe te voegen!   

Behalve drinken kan het juiste eten je ook helpen topfit te blijven daarover de volgende keer tips. Succes met het Open Domstad toernooi en veel tennisplezier. Enjoy the match!

water drinken bij sport_resultaat.jpg

Comment