Fit op skivakantie!

Hoe voorkom je spierpijn en zorg je voor minder blessures tijdens je vakantie? Door je vooraf in Nederland al fysiek voor te bereiden. Ga je al naar de sportschool? Besteed dan meer aandacht aan oefeningen voor je bovenbenen (hamstrings en quadriceps) en je kuitspieren maar vergeet ook je rug en schouders niet.  De volgende oefeningen zijn voor de fitnessfanaten vast bekend maar zijn voor iedereen top als voorbereiding op je wintersport.

Begin op tijd met trainen:
Liefst een paar weken voor je vakantie begint. Bouw het rustig op.

Doe alle oefeningen altijd met licht aangespannen buikspieren, een sterke rechte rug, borst vooruit waardoor de schouders naar achteren vallen.  Een licht holle rug (de natuurlijke S-curve) mag! Je hoeft de rug niet aft e vlakken. Oude fitness goeroes willen nog wel eens zeggen om ‘ je staart in te trekken’  en je rug af te vlakken maar dat moet je juist NIET doen. Je ruggenwervel heeft van zichzelf al een natuurlijk S-vorm.

Hulp nodig bij je voorbereidingen? of uit je winterdip komen en werken aan je conditie en kracht?

Maak gebruik van de volgende aanbieding!

  • 4 x personal training met nadruk op flexibiliteit en kracht om spierpijn te voorkomen
  • Voedingstips voor op wintersport en voorbeeld weekmenu
  • Sportschema
  • binnen trainen in fitnesscentrum (in Utrecht) of buiten in het park

Dit pakket voor 165 euro in totaal! Deze aanbieding is geldig tot en met  15 april 2017

 

Hieronder 4 oefeningen op  video en 2 bonusoefeningen

Technisch gezien zijn de lunges en squat geen gemakkeijke oefeningen maar oefening baart kunst. Je kunt natuurlijk altijd een fitnessinstructeur van de sportschool aanschieten voor meer uitleg.  Ik wil je vooral laten zien dat je met een paar oefeningen je lichamelijk conditie ter voorbereiding aan je wintersport enorm kunt verbeteren.

 

Wil jij je conditie verbeteren? Afvallen? Krachtiger en sterker worden ter voorbereiding aan je wintersportvakantie?  Ik kan je daarbij begeleiden. Zodat je fitter, soepeler de piste afgaat. en weet hoe je slimme keuzes kunt maken qua eten en drinken. Dan heb ik nu een speciale winteraanbieding voor je.

  • 4 x personal training met nadruk op flexibiliteit en kracht om spierpijn te voorkomen
  • Voedingstips voor op wintersport en voorbeeld weekmenu
  • Sportschema
  • binnen trainen in fitnesscentrum (in Utrecht) of buiten in het park

Dit pakket voor 165 euro in totaal!

Wil jij voorbereid op wintersport?  Ook als je niet op wintersport gaat maar wel krachtiger en sterker wil worden heb ik een unieke aanbieding voor je.  Deze aanbieding is geldig tot en met  15 april 2017

 

Wall sit
3 x 30 seconden, 15 seconden pauze, daarna opbouwen naar 40, 50, 60 seconden

Een mooie ski oefening, daar het al je bovenbeenspieren (hamstrings en  quadriceps) traint, maar ook een klein gedeelte van de bilspieren , je rugspieren neem je ook mee en je buikspieren heb je ongeveer 20% aangespannen.

Ga rechtop tegen een muur aan staan.
Plaats je voeten op schouderbreedte.
Zak door je knieёn tot 90 graden,
Houd dit 30 seconden vol, neem 15 seconden pauze en herhaal 3 x
Je bouwt dit de dagen erna op naar 40 seconden, 50 seconden en 60 seconden en herhaal 3 x.

Als dit te gemakkelijk is voor je, verhoog dan het aantal keren naar bijvoorbeeld  4 x 30 seconden of 5 x 30 seconden.

Balansoefening
2 x 30 seconden (= Links rechts)

Strek je rechter arm langs je hoofd, steek je linker been in een rustige beweging uit en maak een hefboombeweging zodat je horizontaal op 1 been staat. Maak je zelf zolang mogelijk.  Je spieren van je voeten en enkels maar ook  knieёn zijn hierbij heel hard aan het werk en ook je rugspieren en buikspieren.  Je zal misschien een beetje wiebelen maar dat mag best. Je spieren zijn keihard aan het werk om in balans te blijven. Dat maakt het tot een mooie balansoefening.

Lukt het je niet om helemaal horizontaal te komen zonder om te vallen?  Til dan je been een klein stukje naar achteren  zorg dat je arm in het verlengde ligt van je been en romp van je lijf.

 Je zal zien dat het dan gemakkelijker is om te blijven staan. Elke dag probeer je je been verder op te tillen.

Squat
15 x en 15 seconden pauze, herhaal het nog 1 x

Deze oefening is vooral bedoeld voor je quadriceps,  dus maar je traint ook je rug en buikspieren en je kuit en scheenbeenspieren. Precies de spieren die je veel gebruikt op wintersport. 

Sta rechtop met je voeten op schouderbreedte.
Steek je armen voor je uit
Buig door je knieёn tot je ongeveer  in een hoek van 90 graden staat en duw je billen hierbij naar achteren alsof je op een stoel wilt gaan zitten die wat verder weg staat.Houd je buikspieren licht aangespannen. Houd je  borst op zodat  je schouders licht naar achteren vallen en je een trotse houding hebt.

De dagen erna bouw je de oefening op naar bijvoorbeeld 18, 20 of 25 keer

Lunges
15 x links en 15 x rechts met 15 seconden pauze

Prachtige oefening voor sterke bovenbeen, zodat je soepel de skipiste afgaat.  Lunges train je bovenbeenspieren (quadriceps, hamstrings),  maar ook je bilspieren (gluteus maximus) Een mooie complete oefening voor je bovenbenen en billen.

Sta rechtop met gestrekte rug en borst vooruit. Zet een grote stap naar voren en buig de knie van je achterste been richting de vloer. Je voorste knie buigt automatisch mee. Let op dat je knie niet voorbij je tenen komt. Is dit wel het geval maak  dan de stap  iets groter.

Doe de oefening afwisselend met je linkerbeen en dan weer met je rechterbeen voor.

Het aantal beweging opbouwen, bijvoorbeeld naar 18, 20 en dan 25..

Extra oefeningen:
Jump squat:
10 x  20 seconden pauze en herhaal nog 1 x


Zet je voeten wat wijder dan  schouderbreedte met je voeten iets naar buiten gedraaid.
Zak door je benen tot 90 graden . De eerste paar keer kun je de squats iets minder diep maken.
Zet je af vanuit die positie en spring omhoog.
Land weer met iets gebogen knieёn en zak verder door tot 90 graden
Voor krachtige benen en stimuleert je botgroei! Traint ook kuitspieren en scheenbeenspieren.
Deze oefening kun je ook uitvoeren op een verhoging. Je springt dan  bijvoorbeeld op een fitness step of stevige harde bank.

Planking:
3 x 30 seconden

De core stability oefening, waarbij je heel veel spieren gebruikt.  Voor een sterke core, goed voor je rug- en buikspieren, schouders en beenspieren.. Ga languit op de grond liggen op je buik, kom overeind door op je ellebogen te steunen,  zorg dat je ellebogen recht onder je schouders staan (hoek van 90 graden) Kom met je hele lichaam horizontaal staan. Je staat op je tenen  en maak je lichaam zo recht als een ‘plank’  met de natuurlijke  s-curve in je rug maar houd je rug stabiel door je buikspieren aan te spannen. Dit doe je door je navel in te trekken.

De dagen erna kun je de tijd verlengen naar 40, 50 en 60 seconden bijvoorbeeld.

Veel plezier met trainen en de voorbereidingen en daarna op naar de bergen…..
jodelaaaa hietieeeee…... naar je favoriete skiplaats!

 

Comment