Viewing entries in
Diner

Comment

KONINKLIJKE ORANJESOEP: GAZPACHO! LEVE DE KONING!

KONINGSDAG 2018!

vrijdag 27 april is het weer zo ver: onze Koning viert zijn verjaardag ook ik ga zijn verjaardag vieren , deze keer varen met een bootje door de grachten in Utrecht.  Ik vind het een van de vrolijkste feesten van het jaar Koningsdag. Als nou het weer ook nog een beetje wordt, ben ik helemaal blij. Wil jij Koningsdag ook koninklijk vieren, met een bijzonder, gezonde en superlekker gerecht, dan heb ik hier een overheerlijke deftige Oranjesoep recept voor je maar welke heel eenvoudig te maken is.  Mijn recept stond eerder in ons kleurrijke kookboek "Gezonde Wereldgerechten" onder het hoofdstuk Spanje. Zullen Koning Alexander en Koningin Maxima ook net zo genieten als ik van deze soep? Ik weet het zeker!  De soep staat in het boek als Gazpacho wat koude soep betekent maar deze soep is eigenlijk ook heerlijk om warm te eten! Zeker als het wat kouder is!  Een heerlijke soep voor Koningsdag of voor de avond ervoor, want het Oranjefeest begint hier in Utrecht al op donderdagavond de 26e einde middag met de Vrijmarkt welke tot en met vrijdag de 27e tot einde dag duurt. Erg gezellig met veel mensen die heel veel rommel verkopen, heerlijk om te zien wat mensen voor oude rotzooi hebben haha met soms een mooi pareltje ertussen maar spullen en tweedehands kleding krijgen op deze manier wel een tweede leven. Ook is er veel muziek met overal leuke bandjes, en DJ's in de openlucht, super leuk met veel sfeer!

Onder de foto  staat het gemakkelijke recept van deze Oranje Gazpacho met een twist want er zit kokosmelk doorheen en dat is natuurlijk niet wat je bij een gazpacho zou verwachten maar maakt het extra bijzonder!

Foto door Sander Kleijn

Foto door Sander Kleijn

 

RECEPT ORANJE GAZPACHO MET EEN TWIST 

Ingrediënten voor 4 personen

500g  (winter)wortel in blokjes
600g tomaat in blokjes (ontveld in kokend water, zonder pitjes)
3 tenen knoflook geperst
2 sjalotjes gesnipperd
100ml water
2 sinaasappels (200ml sinaasappelsap en reepjes voor garnering)
¼ tl Chilivlokken of 1 kleine rode peper in kleine stukjes
150ml Kokosroom
2 takjes munt
kokosolie om in te bakken
Olijfolie
4 Spelt volkoren boterhammen (even geroosterd of gegrild) of zuurdesembrood

Bereiding:

Verhit de olie in de soeppan op laag vuur. Bak hierin de knoflook, sjalotjes en wortel ongeveer 3 minuten, voeg de tomaat toe en bak mee samen met de chiligrinder. Kook 20 minuten zachtjes, voeg het water toe. Boen de sinaasappels schoon onder heet water. Pers de sinaasappels uit en gebruik wat dunne reepjes schil voor de garnering. Pureer de soep, giet het sap en de kokosroom erbij, roer door. Laat de soep afkoelen en daarna minstens 2 uur in de koelkast. Serveer de soep door en door koud met de sinaasappelschilletjes en blaadjes munt. Wat kleingesneden munt kun je door de soep roeren.

Voeg naar smaak eventueel extra chilivlokken toe en wat zout. Wanneer de soep te dik is, nog wat water toevoegen, maar gazpacho mag dik zijn! Heerlijk samen met een plak gegrild speltbrood. Bestrijk deze met wat olijfolie of zelfgemaakte pesto.

Laat de soep minstens 1 uur afkoelen. Zet de soep daarna minstens 2 uur in de koelkast, langer zal de smaken nog beter mengen. Serveer de soep door en door koud.

Liever een warme soep wanneer het op Koningsdag toch wat koud is?

Deze soep is ook warm heerlijk! Laat hem na het bereiden dan een half uur staan met de deksel op de pan, zodat de smaken goed mengen. Vervolgens zachtjes even opwarmen, maar niet meer koken. 

Happy Kingsday!

groetjes Dorine

Foto door Sander Kleijn

Foto door Sander Kleijn

Comment